Hoe het begon

De geschiedenis van VLOK

VLOK voor vakmensen, maar ook voor de consument

De ‘vereniging landelijk overleg klussenbedrijven’ (VLOK) is niet alleen de brancheorganisatie voor klussenbedrijven, VLOK is ook aanspreekpunt voor consumenten die op zoek zijn naar een betrouwbaar klussenbedrijf waarbij kwaliteit en persoonlijke service voorop staan.

Dat VLOK bestaat is niet vanzelfsprekend, want tot in 1996 de Vestigingswet Bedrijven werd vereenvoudigd en in 2007 volledig werd afgeschaft was het bijna onmogelijk om als multifunctioneel vakman legaal aan het werk te kunnen. Vakmannen en -vrouwen moesten tot die tijd over tientallen diploma’s beschikken, die ieder op zich een aantal jaren studie vereisten. Mede door de inzet van de VLOK is de regelgeving aangepast.

Hoe het begon door het pionierswerk van Sietz Leeflang

De vereniging ontstond in 1983 toen de stichting MeMo (Mens- en Milieuvriendelijk Ondernemen) de vestigingsproblematiek op de kaart zette. Die stichting kwam op zijn beurt voort uit het pionierswerk van Sietz Leeflang, die eind jaren zeventig in Boxtel De Twaalf Ambachten oprichtte.

Leeflang probeerde daarmee zijn ideeën te verwezenlijken die moesten leiden tot een duurzamer maatschappij, met aandacht voor mens en milieu. Hij ontdekte dat er grote behoefte was aan vaklieden, die breder inzetbaar waren dan de traditioneel geschoolde en gespecialiseerde vaklieden als schilders, loodgieters, timmerlieden of dakdekkers. Het leidde tot steeds meer kleine ondernemers die breed inzetbaar waren voor verschillende klussen aan en in het huis. Het fenomeen klussenbus werd gemeengoed.

Om een vuist te kunnen maken richting politiek besloten ongeveer 20 klussenbedrijven in 1983 de handen ineen te slaan en dat initiatief leidde tot de oprichting van de VLOK. Sindsdien speelt de VLOK een centrale rol bij vele ontwikkelingen die de klussenbranche heeft doorgemaakt.

Al snel ging het over veel meer dan de Vestigingswet alleen: ook een zorgvuldige omgang met het milieu, alternatieve materialen en werkwijzen werden binnen de vereniging besproken en opgetekend in de Map ‘Duurzaam Klussen”.

Leden wilden hun vertaling van “klussenbedrijf, een klantvriendelijke manier van ondernemen” invullen met algemene voorwaarden die werden goedgekeurd door de consumentenorganisaties.

Verder betekent kwaliteitszorg inzet op het gebied van opleiden. Dat leidde in 2004 tot de erkende vakopleidingen “Servicemedewerker Gebouwen”- MBO 2 en “Allround Klussenondernemer”- MBO 3. Beide opleidingen geven inmiddels vele jongeren een goede toekomst.

Vakmensen Staand Vlok Erkend 1200 Vierkant Ss1815578030

Gesprekspartner

En dat is nog steeds zo, al heeft de VLOK zich ondertussen ontwikkeld tot een branchevereniging die niet alleen klussenbedrijven ondersteunt op het gebied van vakmanschap en ondernemerschap, maar ook aanspreekpunt is voor consumenten en zakelijke opdrachtgevers voor wie de aangesloten klussenbedrijven werken.

Daarnaast is de VLOK gesprekspartner van toeleveranciers, onderwijsinstellingen en de overheid. Via de website van de VLOK kunnen consumenten snel en veilig een betrouwbaar klussenbedrijf bij hun in de buurt vinden en bovendien zijn ze daarmee verzekerd van garantie op het werk. De VLOK staat in voor de kwaliteit van haar leden. Mocht een consument toch niet tevreden zijn dan kan een beroep worden gedaan op De Geschillencommissie.

De VLOK garandeert dat haar leden de uitspraken van de Geschillencommissie nakomen. Voor de aangesloten ondernemers is dat een signaal richting de consument dat ze voor kwaliteit staan en klachten serieus nemen en die ook altijd netjes afhandelen. Het is een gewaardeerd kwaliteitskeurmerk voor ondernemers.

Hoe het begon als gesprekspartner van VLOK-Erkend

Al met al is de VLOK de bindende factor in de onderhoud en (ver)bouw branche.

De vereniging richt zich daarbij op het:

  • Verzekerd van vakmanschap en persoonlijke service bij onze leden

  • Een zorgeloos verloop van jouw klusproject: wij bevelen alleen de beste aan

  • Locaties door heel Nederland: we werken met bedrijven door het hele land

Hoe het begon: VLOK de bindende factor in de onderhoud en (ver)bouw branche.

Bescherming Persoonsgegevens

De VLOK hecht groot belang aan de bescherming van persoonsgegevens die de VLOK verwerkt voor de verenigingsactiviteiten. Hoe de VLOK dit doet en uw rechten zijn opgenomen in het Beleidsdocument Gegevensbescherming VLOK.

Hoe het begon, Bescherming Persoonsgegevens met GDPR